Pedagogisch medewerker kinderopvang MBO 3 opleiding

  • Open training
  • Incompany

Open training, Incompany

Je bent gastouder en vangt meerdere kinderen per week op. Je doet dit vanuit je ervaring, cursussen, lezen van ervaringen van andere gastouders en bovenal je passie voor kinderen. Nu is de gastouderopvang de afgelopen 10 jaar erg veranderd. De opa-en-oma-opvang is afgenomen en de professionele gastouderopvang groeit. Gastouderbureaus werken hard aan de verbetering van de kwaliteit van gastouders en de verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang worden kleiner. Dit ziet de overheid ook. Daarom denkt de landelijke overheid steeds meer na over de kwaliteit van kinderopvang.

Als gastouder heb je minimaal het diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 nodig. Met dit diploma mag je als gastouder werken. Voor de kinderopvang ligt er een andere harde eis; medewerkers moeten minimaal opgeleid zijn als pedagogisch werker niveau 3. De landelijke overheid heeft nog geen besluit genomen over de kwaliteitseisen van de gastouderopvang, maar dat deze eisen er komen staat vast. Helaas kan niemand voorzien wat er de komende jaren opgelegd gaat worden.

Van ervaring naar diploma
Verschillende gastouders en gastouderbureaus hebben aangegeven dat ze graag een volwaardige opleiding willen in plaats van korte cursussen en trainingen die niet tot een landelijk erkend diploma leiden. Daarom heeft STOC de opleiding Pedagogisch Werker op maat gemaakt voor gastouders. In deze opleiding houden we rekening met wat je al kunt en integreren wat je nog te leren hebt in je gastouderomgeving. Zo leer je werkenderwijs.

Deze opleiding geeft ook direct een kwaliteitsimpuls aan jouw gastouderopvang. De opleidingsopdrachten die gemaakt worden hebben direct invloed op jou als gastouder en jouw opvang. Je leert met andere, kritische, ogen te kijken naar het pedagogisch klimaat, veiligheid in huis en de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen. Daarnaast leer je feedbackgesprekken te voeren met de vraagouders, je aandacht en beurt te verdelen bij meerdere kinderen en activiteiten passend bij de leeftijd van het kind aan te bieden.

Nu al starten met deze opleiding heeft veel voordelen:

• Je onderscheidt je van andere gastouders doordat je werkt aan je beroepshouding en zelfvertrouwen;
• Je staat steviger in je schoenen door je pedagogische kennis;
• Je oefent in het voeren van “lastige gesprekken” met vraagouders – GGD – buren;
• Je hebt meer loopbaankansen, zoals werken in de kinderopvang, basisscholen, brede school.

 

 

Programma

Deze opleiding duurt 18 maanden. Op 24 zaterdagen volg je lessen gegeven door onze docenten die zelf werkzaam zijn in de kinderopvang.
Na de eerste 4 maanden van de opleiding start je met een stage bij een erkend leerbedrijf pedagogisch werk niveau 3. Je moet in beginsel zelf een stageplek zoeken. Wij zullen aangeven welk soort organisaties in aanmerking komen als stageplek. Mocht je geen stageplek vinden, dan helpt STOC je er één te vinden. In totaal moet je minimaal 60 uur stage lopen. Dit mag in de vakanties zijn, elke drie weken op een avond of weekend dag. Een goede afstemming met het stagebedrijf is hierin van groot belang. Je krijgt een goede ondersteuning tijdens je leertraject van onze docent en begeleiders en van je collega gastouders. Er zijn ook opdrachten die je samen met collega gastouders maakt.

Voor wie?

Gastouders die graag het diploma Pedagogisch werker willen halen en het diploma Helpende Zorg en Welzijn hebben. Ook mensen die nu nog niet werken als gastouder kunnen inschrijven. Voor hen is er wel een aantal aanpassingen in het programma. Hiervoor maken we maatwerk afspraken die afhankelijk zijn van jouw ervaring.

Daarnaast is maatwerk met een gastouderbureau ook mogelijk. Wellicht wil je voor jouw aangesloten gastouders modulair de opleiding aanbieden. De looptijd wordt dan langer maar de gestapelde modules kunnen aan het einde omgezet worden naar het diploma pedagogisch werker. Zo worden kosten en inspanning meer gespreid. Samen met onze onderwijskundigen en jouw inhoudelijke experts kunnen aanpassingen in het leertraject ontwikkeld worden.

Aanpassingen waaraan je kunt denken:

  • De behandelde methodieken, richtlijnen of pedagogische model afstemmen op je organisatie;
  • Het keuzedeel van jouw voorkeur vervangen;
  • Aanpassen van het aantal bijeenkomsten, tijdstippen of modulair de opleiding aanbieden.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang en met voldoende resultaat de examens te hebben gemaakt, ontvang je het diploma MBO 3 Pedagogisch Werker.

Praktische informatie

De opleiding kan zowel via open inschrijving als via een gastouderbureau – kinderopvang organisatie worden uitgevoerd. Er is een aantal randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden om te kunnen starten met de opleiding. De opleiding wordt via de derde leerweg aangeboden. Dat betekent dat er veel opdrachten in de eigen gastouderomgeving uitgevoerd kunnen worden en je 60 uur stage loopt bij een erkend leerbedrijf voor de pedagogisch werk opleiding. Dit kan bij de kinderopvang zijn maar ook bij een zorgboerderij, scouting, peuterspeelzaal. Het uitgangspunt is minimaal 60 uur stage binnen het opleidingstraject.
Bij incompany trajecten wordt op locatie van de kinderopvang of gastouderbureau organisatie lesgegeven.

Kosten
De kosten voor het volgen van de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang met instroom niveau Helpende Zorg en Welzijn bedragen:

- Instroom Helpende (47 dd): € 3.450,- p.p. open inschrijving
- Instroom Helpende (47 dd): € 3.450,- p.p. incompany via jouw werkgever of gastouderbureau

Dit is inclusief een licentie voor twee jaar voor het digitale boekenpakket. Indien u liever een normaal boekenpakket wil bedragen de extra kosten € 215,-.

De kosten voor een schriftelijke herkansing bedragen € 97,50 p.p.
De kosten voor een mondelinge herkansing van schriftelijke examen bedragen € 180,- p.p.

Wil je meer weten over de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3?
Neem dan contact met ons op via 070-3378303 of info@stoc.nl  

Meer informatie? Download dan onze folder.

Er staan nog geen nieuwe data ingepland. Informeer naar de mogelijkheden.